Wanneer je op de stranden aan de Costa del Sol komt, zie je overal sardientjes vers gegrild worden: espetos de sardinas. Sinds het einde van de 19e eeuw is dit een traditie rondom Malaga.
Deze vers gegrilde sardientjes worden op hout gerookt op, in zandgevulde, bootjes. Alleen het bereiden van de visjes is al een heel spektakel om te zien. De sardientjes hebben veel smaak en zijn bovendien gezond.
De verse sardientjes worden door de espetero (de persoon die de sardientjes bereidt) schoongemaakt met water en vervolgens bestrooid met zout.
Daarna worden de sardientjes langs de graat aan een spies geregen en in het zand gezet. Daar worden ze heel langzaam geroosterd op het vuur. Om verbranden van de visjes te voorkomen, kunnen de bootjes soms met de wind meedraaien.
Elk jaar is er aan de Costa del Sol een wedstrijd wie de beste Espetero of Espetara is.
In 2024 deden er 20 professional “Espetero’s” mee aan de 9e editie van de Concurso de Espetos de la Costa del Sol in Torremolinos
Als beste Espetero van de Costa del sol werd Alfonso Marín Muñoz gekozen, werkzaam voor chiringuito Los Leones in La Carihuela (Torremolinos). Dit restaurant bestaat al sinds 1962 dankzij vier generaties die goede tradities behouden, maar er een modern tintje aan hebben toegevoegd.
De tweede plaats ging naar Miguel Ángel Díez (Rincón de la Victoria).
Nicolás Joaquín Gavín, van Trocadero Málaga won de derde prijs.
Tijdens de wedstrijd moesten zij ter plekke zowel de traditionele sardinespies en ook een groot stuk vis bereiden. Beide beoordeeld naar smaak, kooktijd, textuur en presentatie.
Houd je van vis, bezoek dan een van deze winnaars tijdens je verblijf in Casanass.